monitored
image description

Erektil dysfunktion

Begreppet Erektil dysfunktion (ED) och vad kan orsaka ED?


Erektil dysfunktion eller impotens som det också kallas innebär att penis inte blir styv vid sexuell stimulans. Erektionen uteblir helt eller delvist vilket innebär står påfrestning för mannen som drabbats men även partnern.

Erektil dysfunktion kan bero på många orsaker.  Om impotensproblemet är något som uppstått väldigt plötsligt i livet kan det vara psykiska påfrestningar som t.e.x stress, prestationsångest eller relationsproblem påverka samlivet.  Är impotensproblemet däremot något som du upplever kommit smygande, under en längre period kan orsaken vara en annan. Det kan vara en underliggande sjukdom som kan behöva åtgärdas.


Erektil dysfunktion  kan vara ett tecken på sjukdom som t.e.x diabetes. Hälften av alla diabetiker som har haft sjukdomen mer än tio år drabbas av impotens.  Andra orsaker kan vara neurologiska problem som kan leda till att blodflödet till penis minskar. För att få stånd behöver kroppen öka blodflödet till penis 50-60 gånger och för det krävs att kärlsystemet fungerar!  


Endokrina sjukdomar kan vara en ytterligare orsak, här kan testosteronbrist vara problemet. Unga män som drabbas tidigt i livet av erektil dysfunktion har ofta psykologiska orsaker.  Viss medicinering kan också ge nedsatt potens  och erektionsförmåga. Att kunna uppnå en erektion är ett komplicerat samspel mellan känslor, muskler, nervsystem etc.  Något som inte bör glömmas bort. Att inte kunna behålla sin erektion betyder inte att den sexuella lusten inte finns där, därför upplevs det också som mycket påfrestande för personen som drabbas.


Det finns olika grader av impotensproblem, från att inte kunna få stånd till att få tillräckligt stånd för penitrering men ändå inte riktigt hård. Detta går att mäta via via EHS, Erection Hardness Score eller IIEF-5.  Här kan du läsa om de mätmetoder som används vid utredning av erektil dysfunktion och göra vår IIEF-5 test som används vid undersökningar och den visar vart du befinner dig på skalan.

 

Erektionsproblem

Erektil dysfunktion

Är jag impotent?

Behandla impotens - tips om vad du själv kan göra!

Potensmedel

Förbättra ditt sexliv

Billiga potensmedel

Hur man behandlar erektil dysfunktion med Kamagra

Vad är Cialis Generisk